luni, 28 aprilie 2014

In Memoriam George Astaloș (1933-2014)

Filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe încetarea din viață a scriitorului George Astaloș, cunoscut dramaturg, autor și al unor volume de poezie, proză, memorialistică. George Astaloș s-a născut la 4 octombrie 1933 la București. A început o carieră militară abandonată pentru a se dedica scrisului. A debutat cu poezie în anul 1948. Debutul pe scenă a avut loc în stagiunea 1968/1969 cu piesa Vin soldații, jucată ulterior și în Occident, începînd cu 1972. A obținut Premiul USR pentru dramaturgie în anul 1970. 

În anul 1971, George Astaloș s-a stabilit în Franța, primind cetățenia franceză în 1976. Piesele sale au fost reprezentate în numeroase teatre din Europa și America iar după 1989 și în România. A publicat multe volume în toate genurile literare și un dicționar de argou al limbii române. A făcut parte din Secția de dramaturgie a ASB și în ultimii ani s-a transferat la Filiala USR Iași. 

Și-a petrecut ultima parte a vieții în România. George Astaloș a fost o personalitate complexă, apreciată de confrați pentru talentul și originalitatea sa. Prin dispariția lui George Astaloș, literatura română suferă o dureroasă pierdere.

Niciun comentariu: